line

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Чудните скали

Скалният феномен "Чудните скали'' са разположени на десния бряг на река Луда Камчия близо до село Аспарухово, "Чудните скали" са наистина много красива и впечатляваща скална композиция. Имат форми на островърхи, високи конуси и пирамиди. Погледнати отдалече приличат на полуразрушен древен замък.

„Чудните скали“ представляват масив от около десетина красиви скални игли с височина 40-50 м, наподобяващи кули на замък. Образувани са от въздействието на водата и вятъра върху варовика. Скалите изникват непосредствено от бреговете на язовир „Цонево”, където са най-стръмни и отвесни.

Феноменът се състои от три масива, по цялата им дължина са прокопани три тунела, през които минава автомобилен път, направен от натрошени камъни. Тъй като се виждат от главния път, скалите често привличат пътуващите, които отбиват, за да се насладят на гледката. Обектът е със свободен и безплатен достъп.

СКАЛЕН ФЕНОМЕН ЧУДНИТЕ СКАЛИ
line
Рояшки скален манастир

Рояшки скален манастир

Рояшкият скален манастир се намира в местността Дженевиз канара, на ръба на Рояшкото плато, на 2км от село Рояк. Според изследователите от 3-5 век той е бил тракийско светилище, а в Средновековието се е превърнал в християнска монашеска обител.

И до днес в предверието на манастирската църква могат да се видят надписи, в които се споменават имената на владетелите Михаил Асен и Иван Александър. От двете страни на скалния венец има разположени манастирски килии на няколко нива, а в средата му могат да се видят малки ниши, изпълнявали ролята на гробници.

Водопад Куза скока


Водопад Куза скока

Водопад Куза скока се намира в землището на село Лопушна, община Дългопол, Варненско.

Водата се спуска от 10 м и образува малко езерце. Водопадът е труднодостъпен. Природата около него очарова с красотата си.

Екопарк Водениците


Екопарк Водениците

Екопарк Водениците се намира край село Сладка вода, община Дългопол. Обхваща 450 дка горска площ в защитената местност Водениците. На територията на екопарка може да бъдат разгледани десетки видове защитени животни и растения.

В района има пещери, воденици, места за почивка и игри, чешми и др. Екопаркът е изключително подходящ за фототуризъм.

Скала Свинската глава


Скала Свинската глава

Скала Свинската глава е скално образувание, което се намира на юг от скалния феномен Чудните скали, в местността Затворения камък.

Очертанията на скалата много наподобяват фигура на свинска глава и са образувани в следствие на термално и ветровито изветряне и денудация на ценомански пясъчници. Причудливите форми на скалата са причина много туристи да проявяват интерес към тази формация.

Ярамаз каяЯрамаз кая

Ярамаз кая се намира в община Бургас и представлява интересно скално образувание с нагънат релеф и червеникав цвят. В превод означава Непотребната скала.

Мястото е свързано с легенди за Вълчан войвода. Има скални изсичания, наподобяващи столове или щерни. Пътят от село Булаир е черен и труден за кола, а от Езларя до Ярамаз кая е само за джип.

© Всички права запазени 2021 | Политика за бисквитките | КЪЩА ЗА ГОСТИ БЕЛИЯТ ДОМ | Изработка ФиУеб ЕООД

Created with Mobirise ‌

Web Page Designing Software